Διαζύγιο με Παιδιά: Η Διαδικασία του Πένθους και πως Αντιμετωπίζεται


Βιώνοντας τον χωρισμό μέσα από τα μάτια του παιδιού σας, θα μπορέσετε να αντιληφθείτε τα προβλήματα που εγείρονται, καθώς και την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισής τους. Η διαδικασία διαζυγίου είναι δύσκολη και επώδυνη για κάθε παιδί, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Έρευνες καταδεικνύουν ότι ένα ποσοστό παιδιών από χωρισμένες οικογένειες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στην ενήλικη ζωή τους. Επομένως, είναι σημαντικό να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο για να μπορέσετε να τα καθοδηγήσετε και τελικά να μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα σημαντικότερα προβλήματα που δημιουργούνται όταν η ανακοίνωση του διαζυγίου ηχεί στα αυτιά των παιδιών σας, ακόμη και όταν έχετε αποφασίσει σε ένα συναινετικό διαζύγιο.

Αναλαμβάνοντας την Ευθύνη

Μιας και τα παιδιά είναι από τη φύση τους ναρκισσιστικά, οι πιθανότητες καταδεικνύουν ότι θα θεωρήσουν τους εαυτούς τους υπεύθυνους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμμονική σκέψη, την οποία μπορούν να διαλύσουν μόνο οι γονείς.

Η Φαντασίωση

Κάποια παιδιά είναι βέβαια ότι μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς τους να τα ξαναβρούν. Αυτό περιλαμβάνει χειριστικούς μηχανισμούς, υπερβολική έκθεση συναισθημάτων ή ακόμη και διάθεση να σαμποτάρουν μια ενδεχόμενη νέα σχέση.

Σύγκρουση Ρόλων

Πολλά παιδιά θα νιώσουν το αίσθημα της εγκατάλειψης σε διαφορετικό επίπεδο και μέγεθος. Ο φόβος ότι θα τα παρατήσετε θα γεννηθεί και θα πιστέψουν ότι μπορεί να χωρίσετε ακόμη και από τα ίδια.

Ο Κακός Γονιός

Σε μια προσπάθεια να εκλογικεύσουν την κατάσταση που βιώνουν, είναι πολύ πιθανό να ρίξουν το φταίξιμο εξ ολοκλήρου σε έναν από τους δύο γονείς. Αυτό τα βοηθά να μεταφέρουν το πρόβλημα και να μπορέσουν να κατηγορήσουν κάποιον άλλο για την δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί.

Η Περίοδος Πένθους

Όπως και στην περίπτωση του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου, σε ένα επικείμενο διαζύγιο, τα παιδιά μπορεί να βιώσουν όλα τα στάδια του πένθους. Αυτή η διαδικασία θα τα βοηθήσει να διαχειριστούν και εν τέλει να ξεπεράσουν το διαζύγιο, μέσα από υγιείς συναισθηματικές διαδικασίες.

Τα στάδια είναι:

  • Το στάδιο της άρνησης. Το παιδί αδυνατεί να αποδεχτεί την πραγματικότητα και πείθει τον εαυτό του ότι όλα θα αλλάξουν. Είναι η φυσιολογική αντίδραση κάθε ανθρώπου που προσπαθεί να εκλογικεύσει ένα δυνατό συναίσθημα. Το στάδιο της άρνησης προστατεύει το παιδί από τα αρχικά συναισθήματα και τον πόνο.
  • Το στάδιο του θυμού. Όταν η άρνηση ξεθυμάνει, έρχεται η σειρά της οργής. Βίαια ξεσπάσματα και έντονα συναισθήματα μπορούν να διοχετευθούν μέσα στην οικογένεια, σε φίλους, ακόμη και σε εντελώς αγνώστους.
  • Το στάδιο της διαπραγμάτευσης. Καθώς η λογική επιστρέφει, το παιδί προσπαθεί να επανακτήσει τον έλεγχο, σκεπτόμενο τι θα μπορούσε να είχε κάνει διαφορετικά ή τι θα άλλαζε σε κάποιο παρελθοντικό γεγονός.
  • Το στάδιο της κατάθλιψης. Ένα από τα σημαντικότερα στάδια είναι αυτό της κατάθλιψης, καθώς προετοιμάζει το παιδί για τον επερχόμενο οριστικό χωρισμό. Τώρα, το παιδί χρειάζεται επιβεβαίωση και προσοχή για να μπορέσει να προχωρήσει.
  • Το στάδιο της αποδοχής. Δεν είναι βέβαιο ότι κάθε παιδί θα φτάσει σίγουρα το στάδιο της αποδοχής. Αυτό εξαρτάται φυσικά από τη στήριξη και την καθοδήγηση που θα λάβει.
  • Στην διαδικασία του διαζυγίου, ένας έμπειρος ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει το παιδί αλλά και τους γονείς να το ξεπεράσουν αποτελεσματικά, μέσα από συμβουλευτική αλλά και ψυχοθεραπεία. Η ψυχολογία του παιδιού έχει ανάγκη από καθοδήγηση και κατανόηση έτσι ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί μέσα από αυτήν την αρνητική και επώδυνη εμπειρία.

    Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ψυχολόγο Άκη Διαμάντη στα τηλέφωνα: 210 6912692 & 6973383493