Όνειρα: Πόσο Πρέπει να Μελετώνται;


Δεν είναι τυχαίο που στα όνειρα έχουν αποδοθεί ιδιότητες, μυστικιστικές και μαγικές. Επί αιώνες πολλοί λαοί πίστευαν ότι μέσα στα όνειρα κρύβονται συμβουλές, πληροφορίες για το μέλλον, ακόμη και μια δίοδος επικοινωνίας με τους νεκρούς. Η σπουδαιότητα των ονείρων στην ανθρώπινη ύπαρξη είναι αυτή που ώθησε τον Σίγκμουντ Φρόυντ στην εντατική ενασχόληση και ανάλυσή τους. Έτσι, η ψυχανάλυση απέκτησε μια νέα διάσταση, φέρνοντας τον θεραπευόμενο αντιμέτωπο με τις νυχτερινές του περιπέτειες.

Ωστόσο, σήμερα ο άνθρωπος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από μια βαθύτερη ερμηνεία των ονείρων, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στα εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνει. Η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας έχει καταφέρει να διαχωρίσει τον ανθρώπινο νου από τα ασυνείδητα ερεθίσματα, προβάλλοντας αδιάκοπα νέες πληροφορίες σε μια οθόνη.

Η Σπουδαιότητα των Ονείρων

Η μελέτη των ονείρων, όπως το περιεχόμενό τους ή πόσο διαρκεί ένα όνειρο, δεν είναι απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπου, παίζει όμως σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξή του ως ον. Κάθε άνθρωπος βλέπει 4 έως 7 όνειρα, τα οποία διαρκούν από 1 έως 2 ώρες. Εκείνα, αποτελούν γέφυρα μεταξύ του συνειδητού και του ασυνείδητου κόσμου. Είναι η επαφή του ανθρώπου με όλα αυτά που γνωρίζει, σκέφτεται, θέλει και φοβάται.

Όνειρα, η άλλη εκδοχή της καθημερινότητάς μας

Τα όνειρα περιγράφουν με τον πιο απροσδόκητο και σουρεαλιστικό τρόπο την καθημερινότητα. Αναπτύσσουν τις ιδέες, τις σκέψεις και τις αναμνήσεις. Προετοιμάζουν για το μέλλον ή βοηθούν να αντιμετωπίσετε μια απώλεια. Μέσα από τα όνειρα μπορείτε να εξερευνήσετε άγνωστα μονοπάτια, και να πειραματιστείτε σε ένα περιβάλλον τόσο αληθινό, που θα φέρει στην επιφάνεια τα πραγματικά σας συναισθήματα. Ένα περιβάλλον στο οποίο κανένας δεν κρίνει, τη συμπεριφορά και τις πράξεις σας.

Τί Είναι τα Όνειρα που Βλέπουμε

Τα όνειρα, μπορούν να ‘τεστάρουν’ το μυαλό του κάθε ανθρώπου, παίζοντας με την φαντασία, την προετοιμασία αλλά και την μνήμη. Ακόμη, είναι το μόνο μέσο που μπορεί πραγματικά να ανακαλύψει τις διαστάσεις του μυαλού, άγνωστες ακόμη και σε αυτόν που τα βλέπει.

«Καθαρίζοντας» το νου, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τα όνειρα.

Για να μπορέσετε να εξερευνήσετε τα όνειρα σας, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες από τις παρακάτω ιδέες:

 • Κοιμηθείτε καλά και αρκετά
 • Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε κινητό ή τηλεόραση αμέσως μόλις ξυπνήσετε
 • Καταγράψτε τα όνειρα που θυμάστε
 • Αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί σε κάθε πτυχή του ονείρου μέσα στη μέρα
 • Ο δρόμος προς την κατανόηση

  Αντί να ψάχνετε μια, καθολική απάντηση σε κάθε όνειρο, μπορείτε να διευρύνετε τη σκέψη σας με αυτές τις απλές ερωτήσεις:

 • Πως σας έκανε το όνειρο να νιώσετε;
 • Σας θύμισε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση ή περίοδο της ζωής σας;
 • Μήπως το όνειρο περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη μέρα που πέρασε ή για τη μέρα που θα έρθει;
 • Υπήρχαν στο όνειρο άνθρωποι, ζώα ή μορφές που κατείχαν μεγάλη σπουδαιότητα, και αν ναι τι προσπαθούσαν να σας πουν;
 • Με αυτές τις ερωτήσεις, θα καταφέρετε να φτάσετε πιο κοντά σε μια διαφορετικά απρόσιτη αλήθεια για εσάς και τον ψυχικό σας κόσμο, είτε μόνος είτε με την εξιδεικευμένη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή σας. Τα όνειρα προσφέρονται στον άνθρωπο σχεδόν σαν δώρο, και μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση βαθύτερων επιθυμιών ή φόβων.